ΝομοΣοφία

φιλοσοφία, ιστορία, πολιτική, δίκαιο

από την ιστορία των θρησκείων

leave a comment »

voudas.jpg Βούδας (περίπου 560 – περίπου 480 π.Χ.) 

Ο Σιντάρτα Γκαουτάμα που ονομάστηκε αργότερα Βούδας [Buddha], γεννήθηκε στα Ιμαλάια, στην περιοχή του σημερινού Νεπάλ και ήταν, σύμφωνα με το θρύλο, γιος ενός πρίγκιπα. Ζούσε με πλούτη και ευμάρεια μέχρι το 29ο έτος της ζωής του, οπότε αναγνώρισε πως διάγει βίο χωρίς στόχους. Εντυπωσιάστηκε βαθιά από συναντήσεις που είχε με έναν ασθενή, ένα πεθαμένο και ένα μοναχό και αποφάσισε να εγκαταλείψει τις εγκόσμιες ασχολίες και να ξεπεράσει τη ματαιότητα του κόσμου με ασκητική ζωή.

Ο θρύλος αναφέρει ότι, μετά από επταετή ασκητική ζωή, ήρθε στον Σιντάρτα, στην περιοχή Μποντ Γκόγια, κάτω από ένα δέντρο συκιάς, η επιφοίτηση για την «ύψιστη γνώση», οπότε άρχισε, ξεπερνώντας αρχικούς δισταγμούς, να περιοδεύει και να διδάσκει τις σκέψεις του. Οι μαθητές που τον περιστοίχισαν, του έδωσαν τον τιμητικό τίτλο Βούδας που σημαίνει στα σανσκριτικά «ο φωτισμένος».

Ο Βούδας ίδρυσε με τους μαθητές του ένα μοναχικό τάγμα, το οποίο υποστηριζόταν από λαϊκούς οπαδούς που ακολουθούσαν κανονική ζωή χωρίς μοναχικό σχήμα και περιόδευε στην κεντρική περιοχή του ποταμού Γάγκη, στη ΒΑ Ινδία, διδάσκοντας δημόσια επί περίπου 50 χρόνια μέχρι το θάνατό του. Ο πυρήνας της βουδιστικής διδασκαλίας περιγράφεται με τις εντολές: «Μάθε να κάνεις καλό, σταμάτησε να βλάπτεις, κράτα υπό έλεγχο το πνεύμα σου». Οι περιγραφές για τη ζωή τού Βούδα εμπλουτίστηκαν προοδευτικά με πλήθος από ιστορίες διαφόρων λαών της ανατολικής και νοτιοανατολικής Ασίας, όπου σήμερα υπάρχει και ο μεγαλύτερος όγκος των πιστών αυτής της θρησκείας.

 

Advertisements

Written by nomosophia

5 Φεβρουαρίου, 2008 στις 14:58

Αναρτήθηκε στις Ιστορία

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: