ΝομοΣοφία

φιλοσοφία, ιστορία, πολιτική, δίκαιο

από την «Κάθοδο των Μυρίων»

leave a comment »

kardouchoi.jpg Περί των Καρδούχων

[i] [από την Εγκυκλοπαίδεια του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού] 

Η επιστροφή των 8.600 Ελλήνων μισθοφόρων αποτελεί ένα από τα πιο ένδοξα κεφάλαια της ελληνικής στρατιωτικής ιστορίας. Διήρκεσε από το Σεπτέμβριο του 401 έως το Μάιο του 399 π.Χ.

Σε καμιά άλλη περίπτωση δε φαίνεται τόσο καθαρά η μαχητική και ηθική υπεροχή των Ελλήνων όσο στην περίφημη κάθοδο από τη Βαβυλώνα στον Εύξεινο Πόντο. Η πορεία αυτή περιγράφεται με τα πιο ζωντανά χρώματα από τον ίδιο τον Ξενοφώντα στο έργο του με τον τίτλο Κύρου Ανάβασις. Την ανάβαση, την πορεία δηλαδή προς το εσωτερικό της Μικράς Ασίας, τη διηγούνται μόνο τα έξι πρώτα κεφάλαια του πρώτου βιβλίου. Ύστερα ακολουθεί η περιγραφή της μάχης στα Κούναξα και το κύριο μέρος του έργου το καλύπτει η διήγηση της τολμηρής υποχώρησης προς τη Μαύρη θάλασσα μέσα από την εχθρική ενδοχώρα και τα αδιάβατα βουνά, έως την ένωση του στρατεύματος με τις σπαρτιατικές δυνάμεις που αρχηγός τους ήταν ο Θίβρων. Η Κύρου Ανάβασις κατέχει ιδιαίτερη θέση ανάμεσα στα ιστορικά έργα, χάρη στην αμεσότητα με την οποία ο Ξενοφών διηγείται γεγονότα που τα έζησε ο ίδιος και χάρη στον πλούτο των γεωγραφικών και πολιτιστικών πληροφοριών που περιέχει.

Οι Μύριοι, αφού πέρασαν τον ποταμό Ζαπάτα, συνέχισαν να πορεύονται προς Βορρά ακολουθώντας το ρου του ποταμού Τίγρη. Ο Τισσαφέρνης εξακολούθησε να τους παρακολουθεί και να τους επιτίθεται ή να τους ενεδρεύει. Αλλά οι Έλληνες τον απέκρουαν με λιγότερη ή περισσότερη επιτυχία. Φτάνοντας στην Καρδουχία,6 πληροφορήθηκαν από τους ντόπιους αιχμαλώτους ότι εάν προχωρούσαν προς τα δεξιά θα έφταναν στη Λυδία και την Ιωνία διασχίζοντας όλη την άνω Μεσοποταμία, την Αρμενία και τη Μικρά Ασία, ενώ, εάν συνέχιζαν να πορεύονται προς Βορρά, θα έφταναν γρήγορα σε περιοχή που δεν ελεγχόταν από τους Πέρσες. Αποφάσισαν να προχωρήσουν προς τα βόρεια μέσα από τα δύσβατα βουνά που κατείχαν οι Καρδούχοι και για να ξεφύγουν από την περσική απειλή αλλά και γιατί μετά την Καρδουχία θα είχαν να διανύσουν πολύ λιγότερη απόσταση μέχρι να φτάσουν στα παράλια και σε περιοχές κατοικημένες από Έλληνες. Η πορεία μέσα από τη γη των Καρδούχων υπήρξε το πιο κοπιαστικό και δύσκολο τμήμα της καθόδου των Μυρίων. Οι Καρδούχοι, ένας από τους πιο πολεμικούς λαούς της Μικράς Ασίας, συνηθισμένοι να ζουν και να κινούνται στα ψηλά και δύσβατα βουνά της περιοχή τους, έκαναν διαρκώς επιθέσεις στους Έλληνες στρατιώτες που προχωρούσαν δύσκολα στα παγωμένα μονοπάτια μέσα σε θυελλώδεις ανέμους και κάτω από γκρεμούς με το φόβο των συνεχών κατολισθήσεων.

Το Δεκέμβριο του 400 π.Χ. άφησαν πίσω τους την αφιλόξενη γη των Καρδούχων και στρατοπέδευσαν σε κάποια χωριά στην πεδιάδα του ποταμού Κεντρίτη, παραποτάμου του Τίγρη, σύνορο ανάμεσα στην Αρμενία και την Καρδουχία. Και εκεί όμως συνάντησαν δυσκολίες, γιατί Αρμένιοι πεζοί και ιππείς τούς περίμεναν πέρα από το ποτάμι για να τους εμποδίσουν να περάσουν, ενώ στα νώτα τους οι Καρδούχοι ήταν έτοιμοι να επιτεθούν. Με ένα τέχνασμα οι Έλληνες ξεγέλασαν τα στρατεύματα του σατράπη Ορόντη, που τους περίμεναν στην απέναντι όχθη, και διέφυγαν από τους Καρδούχους.


[i] Η Καρδουχία ταυτίζεται με την περιοχή που σήμερα ονομάζεται Μποτάν. Απόγονοί τους θεωρούνται από ορισμένους μελετητές οι σημερινοί Κούρδοι.
Advertisements

Written by nomosophia

28 Φεβρουαρίου, 2008 στις 14:58

Αναρτήθηκε στις Ιστορία

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: