ΝομοΣοφία

φιλοσοφία, ιστορία, πολιτική, δίκαιο

ιστορικά διδάγματα

leave a comment »

Ιωάννης Μεταξάς_Ιθάκη 1871-Αθήνα 1941

Δεν χρειάζεται να κάνουμε τίποτα άλλο, παρά να πούμε ένα όχι[1]

Δεν παλεύουμε για την νίκη, αλλά για την τιμή

 

Οι ανησυχίες των Αθηνών δεν περιορίζονται μόνο στην απειλή γερμανικής παρέμβασης, αλλά αφορούσαν επίσης και την κατάσταση του ελληνικού στρατού, η προέλαση του οποίου είχε σταματήσει εξαιτίας του χειμώνα και της έλλειψης εφεδρειών, μεταφορικών μέσων και αεροπορικής συνδρομής. Τόσο ο βασιλεύς Γεώργιος όσο και ο Μεταξάς ζητούσαν επίμονα τη βοήθεια των Βρετανών, οι οποίοι απεφάσισαν να στείλουν τον στρατηγό Ουέιβελ από το στρατηγείο Μέσης Ανατολής στην Αθήνα για διαβουλεύσεις. Οι επαφές του Άγγλου στρατηγού με την ελληνική πολιτική ηγεσία από 13 έως 15 Ιανουαρίου [1941] δεν απέδωσαν συγκεκριμένα αποτελέσματα, λόγω της αδυναμίας της βρετανικής πλευράς να προσφέρει ουσιαστική στρατιωτική βοήθεια, περιοριζόμενη στην αποστολή μικρών στρατιωτικών δυνάμεων, που, όμως, η ελληνική πλευρά θεωρούσε ότι όχι μόνο δεν θα βοηθούσαν τον αγώνα της, αλλά, αντίθετα, ήταν πολύ πιθανόν να προκαλέσουν γερμανική αντίδραση, με κάθοδο γερμανικών στρατευμάτων μέσω Βουλγαρίας. Παρά την αποτυχία των εν λόγω προσπαθειών, ο Μεταξάς δηλώνει στους Άγγλους συνομιλητές του ότι ο αγώνας θα συνεχισθεί: «[…] δεν θα κάμωμεν ποτέ χωριστήν ειρήνην και ότι δεν παλαίομεν διά την νίκην, αλλά διά την τιμήν και μόνον. Ότι θα προτιμήσωμεν να καταστραφώμεν».

 

Τις τελευταίες εβδομάδες της ζωής του ο Μεταξάς ανησυχούσε εάν ο διάδοχός του θα είχε τη δύναμη και την αποφασιστικότητα να συνεχίσει την πολιτική του μέχρι τέλους. Είχε συστήσει στο βασιλιά ως αντικαταστάτη του, τον τραπεζίτη Κοριζή, για τον οποίο είχε εκφρασθεί εν ‘ όψει και της γερμανικής απειλής: «Δεν χρειάζεται να κάνει τίποτα άλλο, παρά να πει ένα όχι».


[1] Από το βιβλίο του πρέσβεως επί τιμή Αννίβα Βελλιάδη, «Μεταξάς – Χίτλερ, Ελληνιγερμανικές σχέσεις στην Μεταξική δικτατορία, 1936-1941», εκδόσεις Ενάλιος, 2003

Advertisements

Written by nomosophia

18 Απρίλιος, 2008 στις 14:58

Αναρτήθηκε στις Ιστορία

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: